Enkele mooie Lumion Showcases

Lumion Architectural Animation

[Form not found]


Lumion Car Test

[Form not found]


Lumion Animation

[Form not found]


Lumion 10 :

Wanneer snelle en levensechte renders voor jou belangrijk zijn!

ARCHITECTEN VAN LOVELOCK MITCHELL

Michael Chevasco werkt als architect voor een architectenpraktijk die geldt als een vaste waarde op de architecturale markt maar die toch nog steeds zeer innovatief is. Lovelock Mitchell is bekend in het Verenigd Koninkrijk maar ook daarbuiten als een betrouwbare, artistieke architectuurpraktijk waar ongeveer 20 mensen werken. Het streeft er steeds naar om zijn beloftes van ontwerp uitmuntendheid en klantbetrokkenheid te overtreffen.

De implementatie van BIM heeft ertoe bijgedragen dat ze in de UK voorlopen op hun concurrenten. Sinds de komst van Lumion zijn de dingen naar een geheel nieuw niveau getild. Michael Chevasco vertelt het verhaal van Lumion in Lovelock Mitchell.

 

Wat voor soort project doet Lovelock Mitchell?

Een breed scala aan architecturale projecten. We hebben bijvoorbeeld scholen, stadsontwikkelingen, huizen en nog vele andere interessante grootschalige projecten gedaan. Momenteels is er nog eentje lopend dat in Gibraltar ‘the mid-town project’ wordt genoemd. Dit is bijzonder groot!

 

Hoe hebben jullie voor het eerst over Lumion gehoord?

Ongeveer 5 jaar geleden vertelde een student me over Lumion en wat het zou kunnen doen; namelijk dat het een zogenaamde real-time render was. Ik zag het en vond het indrukwekkend maar ik maakte de bedenking dat je hiervoor waarschijnlijk een NASA-computer nodig had om het uit te kunnen voeren! Toen kwam ik erachter dat dit dus niet het geval was dus ik heb de gratis versie gedownload en het uitgeprobeerd.

Ik maakte een walkthrough en toonde het aan onze Managing Director en hij was echt onder de indruk van de resultaten. Hij zei dat ik de gratis versie op een lopend project moest testen, dus dat deed ik en de resultaten waren opnieuw zeer indrukwekkend! Zowel voor ons als voor de klant, wiens project we voor de test hadden gebruikt.

Toen kregen we het verzoek van diezelfde klant om stilstaande beelden van het project te maken. We kochten een licentie van Lumion 4 Pro (de up-to-date versie, op dat moment) om de renders te maken en wat we hieraan verdienden, was meer dan wat de licentie gekost had. Dus we hebben de investering daadwerkelijk terugverdiend in één project! Sindsdien wordt Lumion gebruikt voor elk Lovelock Mitchell-project.

 

Wat was er zo indrukwekkend aan de Lumion-resultaten?

Het was een combinatie van dingen maar vooral dat iets van deze kwaliteit in zo'n korte tijd kon worden geproduceerd. En de leercurve voor Lumion was zo kort dat we moeite hadden om te geloven dat het echt mogelijk was. Lumion paste ook perfect bij ons omdat we enkele jaren geleden volledig zijn overgestapt naar BIM (Building Information Modeling). We zijn weggegaan van AutoCAD en hebben Revit geïmplementeerd, wat betekent dat onze projecten altijd alle 3D-gegevens beschikbaar hebben. Exporteren naar Lumion is eenvoudig omdat het perfect samenwerkt met onze Revit-gebaseerde workflow.

 

Wat is de normale workflow ibij Lovelock Mitchell?

Deze is vrij eenvoudig deze dagen. We creëren onze BIM-modellen in Revit en dat is de basis. Verhuizen naar Revit heeft ons in termen van efficiëntie een grote verbetering gebracht.

Als iemand bijvoorbeeld een zijaanzicht of plan hoogte nodig heeft, dan hoeven we niet langer iets te hertekenen omdat het BIM-model alle gegevens reeds bevat. We moeten alleen de hoogte even navragen en omdat de gegevens al bestaan, krijgen halen we de resultaten die we nodig hebben, rechtstreeks uit Revit.

Deze manier van werken betekent ook dat 3D-gegevens heel eenvoudig kunnen worden geëxporteerd vanuit Revit en eenvoudigweg kunnen worden geïmporteerd of geüpdatet in Lumion.

We maken dus een Lumion-project parallel aan het Revit BIM-project en op het moment dat we een visualisatie nodig hebben, exporteren we het Revit 3D-bestand, wat triviaal is en opnieuw wordt geladen in de (reeds gecreëerde) Lumion-scène.

Binnen een paar minuten hebben we de stilstaande beelden die we willen of, als we iets langer wachten, de animatie die we nodig hebben om aan onze klanten te laten zien. De reload-knop in Lumion is hier echt perfect voor, omdat deze met slechts één klik de Lumion-scène bijwerkt met alle modelwijzigingen die we in Revit hebben doorgevoerd.

Onze workflow verliep voordat we Lumion hadden heel anders en het was zeker minder effectief! We gebruikten gewoonlijk foto's uit de cloud die we daarna met Photoshop bijwerkten.

Om toen een goed resultaat te behalen, bracht dat veel materiële downloads en aanpassingen met zich mee, wat veel tijd en moeite kostte. De kwaliteit was wel zeer goed. Vergelijkbaar met of zelfs beter dan die van Lumion … afhankelijk van hoeveel aanpassingen we hadden gedaan. Maar de investeringen qua tijd en moeite waren in geen verhouding tot Lumion.

Alle materialen zijn aanwezig in Lumion en de factor tijd is totaal geen issue meer bij het weergeven van stilstaande beelden. Het renderproces gaat super vlot vanwege de snelheid en het gebruiksgemak. De kwaliteit / gemak en kwaliteit / snelheid verhoudingen in Lumion maken van het programma een klasse apart.

 

Wat betekent BIM voor Lovelock Mitchell?

Het hele concept van BIM is recent ontploft in het Verenigd Koninkrijk. Het gebruik ervan is sinds 2016 verplicht voor alle overheidsprojecten over een bepaalde waarde. We waarderen het dat er zoveel over BIM wordt gesproken en dat het voor verschillende mensen, verschillende dingen kan betekenen maar voor Lovelock Mitchell is het heel duidelijk dat de implementatie ervan heeft geleid tot aanzienlijke, tastbare voordelen.

Het basisidee is dat een model mee evolueert naarmate het project evolueert en dat alle gegevens van dat model op een standaard manier en op een standaardlocatie worden opgeslagen. Dit betekent dat heel het project altijd up-to-date is en dat technische details of tekeningen op elk moment kunnen worden veranderd of verwijderd, wat veel tijd en moeite bespaart.

Het is onze eerste taak om creatief te zijn maar vervolgens moeten we die ideeën aan de klant kunnen uitleggen. We helpen de klant dus ook om betere beslissingen te nemen door hem betere informatie aan te leveren.

De samenwerking tussen Revit en Lumion loopt ook erg goed en de combinatie van beiden past heel goed bij onze ideeën over wat BIM in de praktijk betekent.

 

Wat zijn de voordelen van Lumion voor Lovelock Mitchell?

We gebruiken het op verschillende manieren maar er zijn wel een paar belangrijke voordelen. Het meest voor de hand liggende zijn beelden van zeer hoge kwaliteit, snel en met weinig moeite. Van de 20 mensen die in ons kantoor werken,hebben we er 5 die Lumion heel gemakkelijk hebben geleerd en het ook regelmatig gebruiken.

Niemand van ons gebruikt nog ingewikkelde render software omdat het te veel tijd kost om aan te leren en het dus een jaar of zo zou duren voordat je er iets mee zou kunnen doen. We hebben wel licenties voor een aantal ingewikkelde softwarepakketten maar we gebruiken ze niet meer. Het is echt niet praktisch voor architecten om dat soort moeilijke software aan te leren.

Het feit dat Lumion gemakkelijk aan te leren is, maakt dat het ook bruikbaar is voor niet-experts, die maar weinig tijd hebben. Het gevolg hiervan is dat renderen nu meer verspreid gebeurt in het bedrijf want het is niet langer het domein van de gespecialiseerde visualizers.

Natuurlijk, als je de visualisatie kant van architectuur leuk vindt, zoals ik, dan kun je wel met Lumion gaan experimenteren zodat het ook echt artistiek lonend is. Dat kun je door bijvoorbeeld de zon precies goed te plaatsen om een bepaalde stemming te creëren of door de wind door het gras te laten blazen in een scène. Ik geniet van die dingen en Lumion maakt deze heel gemakkelijk.

We gebruiken Lumion ook gedurende het hele project en niet alleen in de conceptfase. Klanten willen hun project updates vaak op een minder technische maar meer inspirerende manier gepresenteerd zien. Lumion wordt bij al onze projecten in een of meerdere stadia gebruikt. We weten dat wanneer we een project in Lumion presenteren, dit altijd voor de nodige opwinding zorgt.

We hebben Lumion ook al gebruikt op manieren waarvan we voorheen niet wisten of dit wel kon. De materialen in Lumion zijn bijvoorbeeld zo flexibel en visueel overtuigend dat we ze hebben gebruikt om verschillende bekleding opties te presenteren. En dit in plaats van fysieke voorbeelden te moeten geven. Je kunt een materiaal er zowel glanzend en mat laten uitzien, kleuren en structuren wijzigen tot je het gewenste resultaat hebt.

Ik vind ook dat onze beelden veel artistieker zijn dan voorheen. We creëren een bepaalde sfeer en ook een sfeer met de afbeeldingen en de video’s die we produceren. Vreemd genoeg gaat het niet alleen om het gebouw. Het gaat ook over de setting errond.

Lucht en water zijn bijvoorbeeld heel vaak terug te vinden in de afbeeldingen die ik maak. Als we water in een project hebben, zal ik het altijd in de Lumion video’s toevoegen omdat het er zo goed uitziet dat het iets extra's toevoegt en een klant weet dit te appreciëren. Met Lumion maak je altijd indruk en klanten vinden het altijd leuk om hun projecten met net dat beetje extra te zien.

 

Zijn er voordelen voor klanten van Lovelock Mitchell?

Ja, zeker! Klanten verwachten van ons nu een service op een ander niveau vanwege het feit wat we met Lumion kunnen leveren. Hoogwaardige visualisaties, met een snelle doorlooptijd, dat is nu de norm in onze projecten. Dit betekent ook dat als we concurreren met andere architecten voor een project, dat we een concurrentievoordeel hebben. Dit is een goede zaak omdat het algemene niveau van dienstverlening door architecten is toegenomen sinds de recessie in het VK en we moeten altijd voorop blijven lopen.

Klanten houden ervan om dingen in realtime te zien. We werken vaak in realtime met hen samen en navigeren door het live-model met Lumion. Ze zien het water graag glinsteren, de zonsondergangen en de andere, meer emotionele aspecten van het project. Een recente opmerking van een klant komt me voor de geest. Hij beschreef zijn project namelijk als een' verleidelijke visualisatie '!